Life is too short. Eat dessert first

ciasta

sobota, 11 sierpnia 2012

Wracamy, wracamy do kuchennej rzeczywi.. bajki :) Cała noc z czwartku na pi±tek w drodze, przed południem zakupy a po południu.. szykowanie obiecanego prowiantu dla mamy na wyjazd nad jezioro. Pozycja pierwsza: mleczna kanapka (z przepisu: mojewypieki.blox.pl)
W moim przypadku ciastko biegano-szarpane bo bez przerwy o czym¶ zapominałam i biegałam do sklepiku koło domu przynajmniej 3 razy. Nic dziwnego gdybym zapomniała gorzkiej czekolady lub zabrakłoby mi mleka ale.. cukier i m±ka?!

Kakaowy biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki cukru (dałam mniej)

pół szklanki m±ki pszennej

pół szklanki m±ki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao (dałam 4 a biszkopty wyszły ciut blade)

2 łyżki oleju

Białka ubijamy na sztywn± pianę, dodaj±c pod koniec ubijania cukier a następnie żółtka. Miksujemy. Dodajemy olej i dalej miksujemy. M±kę należy przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Ciasto możemy wyłożyć do jednej formy o wymiarach około 25x34cm i po upieczenia przekroić na pół albo, tak jak zrobiłam ja, podzielić masę na 2 porcje i upiec dwa cieńsze biszkopty :) Pieczemy w temperaturze około 170 stopni około 20-25 minut (jeden duży)/ po 10-15 minut (kiedy wybieramy dwa małe).

Mleczna masa:

2 szklanki pełnego mleka w proszku

pół szklanki mleka

2/3 szklanki cukru (dałam odrobinę mniej)

350g masła

16g cukru waniliowego (opakowanie)

Mleko (zwykłe) należy zagotować z cukrem i cukrem waniliowym a następnie ostudzić. Ucieramy masło i powoli dodajemy do niego wystudzone mleko, dalej ucieraj±c. Wsypujemy przesiane mleko w proszku i ucieramy do gładko¶ci.

Ostudzone biszkopty przekładamy mas± i odstawiamy do lodówki (dobrze jest przygnie¶ć ciastko żeby ładnie zastygły warstwy).


Można zrobić polewę czekoladow± kiedy chcemy mleczn± kanapkę-ciasto, ja jednak z tego zrezygnowałam bo chciałam mleczn± kanapkę-kanapkę :)

Przechowujemy w lodówce, choć po kilku godzinach masa może stwardnieć. Wystarczy wyj±ć na godzinę przed podaniem :)

 

Smacznego! :)