Life is too short. Eat dessert first

mniej słodko

poniedziałek, 17 wrze¶nia 2012

3 pojedyncze piersi z kurczaka

6-7 kr±żków ananasa z puszki + połowa zalewy

sok z 1 cytryny

sok z 1/2 pomarańczy

1 papryka

2 cebule

1 marchewka

2 z±bki czosnku

mieszanka chińska/pół słoiczka pędów bambusa

około 250ml przecieru pomidorowego

puszka pomidorów bez skórki

1 łyżka octu winnego

¶wieży imbir (kawałek wielko¶ci ok. 3 cm)

sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, słodka papryka, ostra papryka, imbir mielony, zioła prowansalskie, cukier i zbrodnia przeciw przyprawom- vegeta

1 łyżka miodu

1 łyżka m±ki ziemniaczanej

kostka rosołowa

oliwa z oliwek

2-3 woreczki ryżu

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i  wrzucamy czosnek przeci¶nięty przez praskę, tarkowany imbir, ostr± paprykę i mieszamy. Po chwili dodajemy posiekan± drobno cebulę, paprykę pokrojon± w kostkę i tarkowan± na dużych oczkach marchewkę. Dusimy przez około 3 minuty. Następnie dodajemy pier¶ z kurczaka pokrojon± w kostkę i wcze¶niej przyprawion± sol±, pieprzem, papryk± i imbirem.
Smażymy przez około 3-5 minut, przekładamy do garnka i dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, przecier pomidorowy, pomidory z puszki, sok z cytryny i pomarańczy, miód, chińsk± mieszankę/pędy bambusa i zalewę z ananasa. Kostkę rosołow± rozrabiamy w około 250ml wody i wlewamy do kurczaka. Gotujemy przez około 10-15 minut, następnie doprawiamy wg uznania oraz dodajemy łyżkę m±ki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimnej wody i gotujemy na małym ogniu przez następne 5.

wtorek, 11 wrze¶nia 2012

Mała przerwa spowodowana wyjazdem do Katowic. Wracamy z nowymi pomysłami i przedwyjazdowym obiadem- propozycj± kuchni włoskiej. :)

Na około 15-17 cannelloni:

opakowanie makaronu cannelloni

1/2 kg mięsa mielonego

1 duża cebula

5 suszonych pomidorów w oleju

1 z±bek czosnku

5 pieczarek

2 małe marchewki

1 duże jajko (ew. 2 małe)

100g startego sera

Sos:

opakowanie przecieru pomidorowego

puszka pomidorów bez skórki

4 pomidory

5 listków bazyli

1 z±bek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

pieprz, sól, bazylia, cukier, oregano i przyprawowa zbrodnia- vegeta

1 kostka rosołowa



W rondelku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy drobno posiekany czosnek i bazylię następnie dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone pomidory z puszki oraz pokrojone ¶wieże pomidory bez skórki.
Kostkę rosołow± rozrabiamy z około 250ml wody i dodajemy do pomidorów (w celu zwiększenia ilo¶ci sosu).
Doprawiamy do smaku i gotujemy 8-10 minut na małym ogniu.

Na patelni na oliwie szklimy cebulę, marchewkę i pieczarki, dodajemy mięso i smażymy około 10 minut. Dodajemy pokrojone suszone pomidorki, doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu mieszamy z surowym jajkiem i 1/3 tartego sera.

Farszem napełniamy rurki (bez wcze¶niejszego ich gotowania). Układamy w żaroodpornym naczyniu/blaszce posmarowanej oliw± i zalewamy sosem pomidorowym.
Rurki nie powinny być zbyt ciasno ułożone, ponieważ zapiekane rosn±.


Pieczemy bez nakrycia w 180 stopniach przez około 15 minut, następne posypujemy reszt± tartego sera i zapiekamy kolejne 15 minut.

pi±tek, 07 wrze¶nia 2012

Dzisiaj obiadowo i całkiem smacznie :) Pier¶ z kurczaka w pikantnych krakersach, do tego pieczona wersja placków ziemniaczanych, które robi± się bardziej 'warzywnymi placuszkami' oraz kilka sosów/dipów: czosnkowy, serowy i oszukany słodko-kwa¶ny. Dlaczego oszukany? bo z proszku!

4 przepisy w 1 :)

1. Pieczony kurczak w pikantnych krakersach

pier¶ z kurczaka

gęsty jogurt naturalny (grecki)

krakersy (u mnie pikantne)

sól, pieprz, słodka papryka

Pier¶ z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki (w paski). Wkładamy je do miseczki, przyprawiamy i zalewamy jogurtem (grecki jest dużo gęstszy, czyli mała poprawka: smarujemy jogurtem). Wkładamy do lodówki (najlepiej na kilka godzin).
Krakersy kruszymy (w cale nie całkiem drobno).
Kawałki kurczaka obtaczamy w krakersach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni (czas zależy od wielko¶ci kawałków mięsa). Panierka powinna się ładnie zrumienić :)

 

2. Pieczone placuszki ziemniaczane/warzywne
na około 10 placuszków:

4 ¶rednie ziemniaki

1 czerwona papryka

mała cebula

2 małe marchewki

1 z±bek czosnku

1 jajko

1 płaska łyżka m±ki

odrobina sera startego na grubych oczkach (u mnie dodatkowo łyżka startego oscypka)

sól, pieprz, suszona bazylia

oliwa z oliwek

Obieramy ziemniaki i marchew i trzemy na tarce o grubych oczkach. Tak samo robimy z cebul±. Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek wyciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy, dodajemy starty ser, jajko i m±kę. Na końcu doprawiamy.
 Formujemy placuszki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy każdy odrobin± oliwy i pieczemy około 20 minut w temperaturze około 200stopni (aż się zrumieni±).
 Podajemy przekładane sosem czosnkowym.


3. Dip serowy

kwa¶na ¶mietana

starty ser

serek topiony (trójk±cik)

sól, pieprz, vegeta, cukier, kurkuma

Proporcje 'na oko' bo tu za mało ¶mietany, tu brakuje sera.. wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku :)

4. Sos czosnkowy

jogurt naturalny, majonez (proporcje mniej- więcej 3:1)

czosnek

sól, pieprz

Czosnek wyciskamy przez praskę i mieszamy z jogurtem i odrobin± majonezu. Wszystko doprawiamy do smaku.

I podajemy wszystko razem!


Szkoda, że jeszcze nie dysponuje białymi kwadratowymi talerzami i do tego czarnymi miseczkami na sosy.. JESZCZE! :)

niedziela, 02 wrze¶nia 2012

Wizualnie szału nie ma ale w smaku.. całkiem, całkiem :) Kolejny przepis z serii "Niedzielny obiad na kacu". Na pewno prezentowałby się bardziej uroczo gdyby oddzielnie ugotować makaron a w sosie zapiec samego kurczaka, ale dla kubków smakowych zdecydowanie lepiej zapiec i kokardki w sosie :)

Dla 3-4 osób:

duża pier¶ z kurczaka

makaron (u mnie włoski- kokardki)

opakowanie przecieru pomidorowego/puszka pomidorów

2 z±bki czosnku

2 pomidory

1 kulka mozzarelli

żółty ser (tarty)

kilka listków ¶wieżej bazylii

oliwa z oliwek

sól, pieprz ziołowy, suszona bazylia, słodka papryka ii.. vegeta/kucharek/ziarenka smaku czy inna zbrodnia wobec przypraw!


Makaron gotujemy al dente.
Pier¶ z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy sol±, pieprzem i suszona bazyli±, następnie lekko dusimy/rumienimy na patelni.

Sos pomidorowy: W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy posiekane (nie pogniecione!) 2 z±bki czosnku, pokrojone listki bazylii i chwilę smażymy. Wlewamy przecier pomidorowy i 2 drobno pokrojone pomidory. Doprawiamy. (pół łyżeczki cukru nie zaszkodzi:) ). Gotujemy na małym ogniu około 6-8 minut a następnie przecieramy blenderem.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliw±, wykładamy makaron, polewamy odrobin± sosu, następnie kładziemy kawałki kurczaka i zalewamy reszt± sosu pomidorowego.

Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie kładziemy pokrojon± w plasterki mozzarellę, posypujemy tartym serem i zapiekamy przez 5-10 minut.

Przed podaniem najlepiej posypać liskami bazylii (u mnie w ogródku uchował się niestety już tylko 1!)


Smacznego! :)

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Conchiglioni, nazywane również Jumbo Shells. Zapiekane muszle z farszem :)

Na około 25 muszli:

opakowanie makaronu- muszli conchiglioni

duża pier¶ z kurczaka

1 por

8 pieczarek

mozzarella

suszone pomidory w oleju

3 listki bazylii

sól, pieprz

kawałek żółtego sera

Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie (2 minuty krócej niż na opakowaniu).
Kurczaka myjemy, doprawiamy, kroimy i podsmażamy/dusimy na patelni.
Pora kroimy w półkr±żki, pieczarki w drobn± kostkę, doprawiamy sol± i pieprzem, dodajemy pokrojone listki bazylii i dusimy na patelni.
Kurczaka studzimy i rwiemy na do¶ć drobne kawałki (wzdłuż włókien). Następnie mieszamy z porem i pieczarkami, dodajemy kilka pokrojonych suszonych pomidorów i keczup (u mnie włoski sos pomidorowy).
Nadziewamy muszle farszem i na wierzch każdej kładziemy kawałek mozzarelli. Posypujemy startym serem i polewamy odrobin± sosu pomidorowego.

Musze zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Sos:

2 z±bki czosnku, 3 pomidory, 1/3 kartonika przecieru pomidorowego, 3 listki bazylii, sól, pieprz, oliwa z oliwek

W rondelku podgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek a po chwili bazylię. Chwile smażymy a następnie dodajemy pokrojone pomidory i przecier. Doprawiamy i gotujemy na małym ogniu.

Smacznego! :)

wtorek, 14 sierpnia 2012

Kolejne wytrawne muffinki. W dwóch wersjach: z pomidorkiem i bez. Pierwsza nie wypaliła w moim przypadku bo kupiłam ciut za duże pomidorki koktajlowe i postanowiłam przekroić je na pół.. nie pomy¶lałam o 'mokrej zawarto¶ci' i muffinki oklapły. Jednak jak najbardziej polecam t± wersje bo pieczone pomidorki smakuj± rewelacyjnie w zestawieniu ze szpinakow± muffink± :)

Na około 15 sztuk:

około 200g mrożonego szpinaku (może być ¶wieży)- muffinki wyszły odrobinę za miękkie, możliwe, że ¶wieży szpinak sprawdziłby się lepiej niż mrożony :)

25g masła

125ml mleka

2 z±bki czosnku

150g sera ricotty (ciężko go u mnie dostać więc użyłam zwykłego serka kremowego)

50g startego sera (w przepisie parmezan ja użyłam wędzonego radamera)

200g m±ki

1 jajko (u mnie 2 małe)

1 łyżeczka sody

sól, pieprz

2 półcentymetrowe plasterki szynki

pomidorki koktajlowe

Jeżeli szpinak jest ¶wieży należy go blanszować we wrz±cej wodzie i ods±czyć. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię i dusimy do rozmrożenia. Następnie przysmażamy na ma¶le dodaj±c roztarty czosnek i ser (ricotta/kremowy), dusimy do odparowania wody.
M±kę przesiewamy z sod±, następnie wlewamy mleko i mieszamy ze szpinakiem. Na koniec dodajemy pokrojon± w kostkę szynkę.
Do formy muffinkowej lub do papilotek nakładamy 3/4 wysoko¶ci masy szpinakowej i na wierzch nakładamy spryskane olejem pomidorki (u mnie oliw± z suszonych pomidorów).

Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut.
Najlepiej smakuj± na ciepło (można podawać z delikatnym sosem czosnkowym lub pomidorowym).

I tutaj nieszczęsne przyklapnięte, przez pomidorki, muffinki:
(Podobno smaczne, mimo mało rewelacyjnego wygl±du)

I druga wersja:

Smacznego! :)

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Druga pozycja z menu dla mamy na wyjazd: trochę inne muffinki. Inne bo.. nie na słodko :) Z serii przek±sek do piwa. Najlepsze na ciepło ale nie tylko :)
(Przepis z kuchennefascynacje.blox.pl)

Na 15-20 sztuk:

3 szklanki m±ki

około 50g rozpuszczonego masła

3/4 szklanki mleka (tak jest w przepisie, mi wyszło nawet sporo ponad szklankę)

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki soli

1 jajko

50g sera (u mnie wędzony radamer, dałam trochę więcej)

ulubione dodatki, u mnie: szynka (1,5 półcentymetrowego plasterka), cebula (0,5 dużej), suszone pomidory w oleju (kilka), ¶wieża bazylia (dosłownie 2-3 listki), przyprawy (u mnie tylko sól i pieprz ziołowy ale można dodać w zasadzie wszystko: paprykę słodk± i ostr±, przyprawę do pizzy, zioła włoskie itp- w zależno¶ci od dodatków)

M±kę mieszamy z proszkiem a następnie dodajemy jajko, mleko i roztopione masło. Je¶li konsystencja ciasta jest za gęsta dodajemy więcej mleka (u mnie w ten wła¶nie sposób zrobiło się z 3/4 szklanki ponad szklankę). Ciasto ma być jak na zwykłe muffiny. ale nie lej±ce tylko takie żeby dawało się nakładać łyżk±. Na koniec dodajemy starty ser i resztę dodatków.
Pokrojon± w kostkę cebulkę wcze¶niej zeszkliłam na ma¶le na patelni i wymieszałam z szynk± pokrojon± w kostkę. Suszone pomidory pokroiłam na drobne kawałeczki i do ciasta dolałam łyżeczkę oleju, (zalewy) w którym były pomidory.

Masę wkładamy do foremek na muffinki.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20-25 minut (do suchego patyczka).
Po około 15 minutach smarowałam babeczki białkiem i posypywałam sezamem.


 


Smacznego! :)

niedziela, 05 sierpnia 2012

Byłoby bardziej słodko gdyby nie nagła zmiana planów. Zamiast Letniej Akademii Filmowej wypadł wyjazd na wie¶ więc nici ze zrobienia, od dawna planowanej, mlecznej kanapki. Nadrobię to po powrocie, a teraz na szybko pier¶ z kurczaka w panierce z orzechów włoskich z żurawin±. Mini rocznicowy obiad dla rodziców z deserem- tiramisu z amaretto.

Na 2 porcje:

1 duża pier¶ z kurczaka

1 roztrzepane jajko

1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

1/4 szklanki m±ki pszennej

2 łyżki masła

olej ro¶linny do smażenia

Pier¶ z kurczaka kroimy w poprzek i rozbijamy na filety o grubo¶ci około 1/2 cm. Orzechy mieszamy z m±k±. Mięso solimy, obtaczamy w jajku i w orzechach a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z łyżk± masła i kilkoma łyżkami oleju ro¶linnego.

Zostało mi trochę mieszanki orzechów i m±ki wiec usmażyłam małego orzechowego placuszka :)

Kurczak smakuje super z żurawin±. Ja na szczę¶cie miałam w słoiczku żurawinę do mięs zrobion± jeszcze na ¶więta. Zaoszczędziło mi to sporo czasu i roboty.


Do pi±tku :)


czwartek, 26 lipca 2012

Prosty przepis na smaczny obiad :)
W moim wykonaniu bardziej dietetyczny bo pieczony ale w o wiele szybszej i cut tłustszej wersji może być smażony.


1 podwójna pier¶ z kurczaka

400g mrożonego szpinaku (w kawałkach/listkach, nie rozdrobniony!)

150-170g fety

3 łyżki ¶mietanki 18%

łyżka masła

2 z±bki czosnku

sól i pieprz

Pier¶ z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na 4-5 czę¶ci i rozbijamy tłuczkiem (uważaj±c żeby nie podziurawić mięsa). Doprawiamy sol± i pieprzem. (Ewentualnie można zrobić 2 duże roladki)
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak. Wszystko dusimy do odparowania wody, następnie dodajemy przeci¶nięty przez praskę czosnek i pokruszon± fetę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem, następnie dodajemy ¶mietankę i dusimy przez chwilę.
Na rozbite mięso wykładamy farsz i zawijamy w roladki.

I tutaj pojawiaj± się 2 opcje
     1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki z 2 stron
i ta zdrowsza, któr± wybrałam:
     2. Roladki zawijamy w folie aluminiow± i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 150-170 stopni.

Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniaczkami i lekk± letni± sałatk± (sałata lodowa, pomidor, ogórek), ewentualnie z jakim¶ delikatnym sosem.
U mnie niestety szybka niedzielna wersja :)
Równie dobrze smakuje następnego dnia, pokrojone w plasterki i odsmażone.

Smacznego!