Life is too short. Eat dessert first

sałatki

pi±tek, 31 sierpnia 2012

Podobno "uzależniaj±ca" :) Idealna kiedy w godzinkę trzeba zrobić co¶ na imprezę. Może nic specjalnego, ale proste, szybkie i sprawdzone.

4 zupki chińskie Vifon (2 ostre, 2 łagodne)

2 duże ogórki szklarniowe

2 papryki

puszka kukurydzy

podwójna pier¶ z kurczaka

sól, pieprz

majonez, jogurt naturalny

Makaron z zupek gnieciemy, wsypujemy do garnka i dodajemy przyprawy z zupek (z 2 łagodnych i 1 ostrej). Dodajemy kukurydzę oraz ogórki i paprykę pokrojon± w kostkę.
Pier¶ z kurczaka przyprawiamy (trzeba uważać żeby nie przesadzić- dodali¶my już przyprawy z zupek) i smażymy na oliwie a następnie kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę żeby makaron spęczniał.
Mieszamy majonez (u mnie light) z jogurtem naturalnym (proporcje według uznania) i dodajemy do sałatki. Ewentualnie możemy doprawić do smaku.

niedziela, 29 lipca 2012

W wersji imprezowej nazwana Czosnkowym puszkiem, mimo że z puszkiem nie ma nic wspólnego.. natomiast z czosnkiem jak najbardziej. Ale co się dziwić kiedy w grę wchodzi alkohol a nawet bez niego wszystko nazywa się Puszkiem.. wszystko poza kotem Reksiem.

na 2 porcje:

1 duży brokuł

pojedyncza pier¶ z kurczaka

pół puszki kukurydzy

mała kostka żółtego sera

gar¶ć słonecznika łuskanego

sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
1-2 z±bki czosnku
sól i pieprz

marynata:
2 z±bki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
łyżka sosu sojowego jasnego (opcjonalnie)
sól i pieprz

Pier¶ z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliw±, sol± i pieprzem i dodajmy do kurczaka. Odstawiamy do lodówki na niecał± godzinkę.

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze (pamiętaj±c żeby go nie rozgotować). Odrobinę solimy w trakcie "parzenia" i odstawiamy do wystudzenia (Można je ugotować w osolonej wodzie ale mog± się rozgotować).


Sos: mieszamy jogurt grecki z majonezem i czosnkiem przeci¶niętym przez praskę oraz doprawiamy sol± i pieprzem.

Kurczaka smażymy na grillu lub patelni.
Słonecznik prażymy na patelni bez tłuszczu.
Tarkujemy żółty ser na grubych oczkach.

Wszystko dzielimy na 2 porcje i układamy na talerzu (ser żółty i słonecznik na wierzchu). W razie potrzeby można doprawić.

 

A teraz w wersji imprezowej XL (2 duże brokuły, podwójna pier¶ z kurczaka) ułożonej warstwowo :) (proponuję dać trochę mniej czosnku)

Tagi: brokuly
16:56, shinawa , sałatki
Link Komentarze (11) »