Life is too short. Eat dessert first

desery

czwartek, 26 lipca 2012

Idealny szybki deser, jeszcze szybszy kiedy masz gotową bitą śmietanę:) Niestety muszę się przyznać, że przepis był "pierwszy lepszy" wybrany z internetu, ale wrzucę sprawdzony na dietetyczną wersję musu.

Składniki:
na ok 2 desery

150g gorzkiej czekolady (nie przesadzałabym z ta wersją lajt i dała 100g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady)

300ml śmietanki kremówki

1 łyżka cukru pudru

4 łyżki dżemu wiśniowego

pół paczki migdałów w płatkach

bita śmietana

 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Do śmietanki dodajemy roztopioną czekoladę cały czas ubijając. Migdały prażymy na patelni bez tłuszczu.
Na dno pucharka wsypujemy ok. 4 łyżki prażonych migdałów, na to ok. 2 łyżki dżemu wiśniowego a na koniec wlewamy mus czekoladowy. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu dekorujemy bita śmietaną i wisienką :)

Smacznego! :)