Life is too short. Eat dessert first

trufelki i pralinki

poniedziałek, 23 lipca 2012

Małe słodkości.


Na około 20-25 trufelków:

125ml śmietanki 30%

2 łyżeczki cukru waniliowego

łyżka masła

paczka całych migdałów

3/4 szklanki wiórków kokosowych + wiórki do obtaczania trufelków (te mogą być kolorowe.. u mnie zielone!)

2/3 szklanki cukru pudru (można dać ciut mniej)

szklanka mleka w proszku

kilka kropel aromatu migdałowego/ śmietankowego/ waniliowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewamy z masłem. Do gorącej dodajemy wiórki i pozostałe składniki. Masę odkładamy do ostygnięcia, następnie wkładamy na godzinę-półtorej do lodówki. (Ewentualnie jeśli jest zbyt rzadka można zagęścić ją mlekiem w proszku lub dosłodzić gdy jest za mało słodka).
Migdały można uprażyć na patelni bez tłuszczu ale nie jest to konieczne.
Kiedy masa nie będzie się już lepić, wyjmujemy ją z lodówki i turlamy kulki z migdałem w środku a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak powstałe trufelki wkładamy z powrotem do lodówki.

SMACZNEGO!