Life is too short. Eat dessert first

babeczki i muffinki

wtorek, 04 września 2012

Najprostsze i zarazem najlepsze połączenie- banany i czekolada. W tym przypadku jednak aromat bananów nie jest bardzo wyczuwalny, ale dzięki nim muffinki są wilgotne.
O dziwo pierwszy raz wyszło mi coś za mało słodkie! Tak! I to w wypieku z nutellą.. a wydawałoby się to niemożliwe :)

Na około 12 muffinek:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju (dałam mniej)

1 szklanka śmietany 18%

1 jajko (u mnie 2 malutkie)

2 dojrzałe banany

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Nutella (słoiczek 250g na pewno wystarczy)

kilka orzechów laskowych

Mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia (mąkę przesiewamy przez sitko).
Następnie mieszamy mokre składniki: jajko, śmietanę, rozgniecione widelcem banany i olej.
Łączymy suche i mokre składniki, mieszając łyżką.

Przygotowujemy sylikonowe foremki wyłożone papilotkami. Nakładamy łyżkę masy, następnie łyżeczkę nutelli, ponownie masę do 3/4 wysokości. Na wierch kładziemy odrobinę nutelli, rozprowadzamy ją patyczkiem i kładziemy posiekane orzechy laskowe.

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

piątek, 03 sierpnia 2012

Prosty przepis na kakaowe muffinki :)
Chciałam go odrobinę wzbogacić więc dodałam do ciasta 2 łyżki marmolady z dzikiej róży a na wierzch zrobiłam czekoladowy twarożek. Muszę przyznać, że pomysł ten nie należał do najlepszych (ale przecież człowiek uczy się na błędach!) bo twarożek kruszył się i był trochę za twardy. Ale sam przepis (chyba po raz kolejny od Cukrowej Wróżki) jest super :)

Na 12 sztuk:

125g masła

7 łyżek cukru

125g mąki pszennej

25g kakao

2 łyżki mleka

łyżeczka proszku do pieczenia

2 jaja

Krem/twarożek:

125g twarożku (półtłustego)

240g czekolady- najlepiej białej ale z braku laku użyłam ciemnej :)


Masło ucieramy z cukrem na gładka masę, dodajemy jajka i miksujemy żeby nie powstały grudki. Dolewamy mleko i chwilę miksujemy. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek. Mieszamy łyżką z utarta masą. Nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu nałożyć krem (wystarczy zmiksować rozpuszczoną na parze czekoladę z twarożkiem). Najlepiej schłodzić.

wtorek, 31 lipca 2012

Dzisiaj 'bezprzepisowo', na szybko i zdecydowanie kolorowo: urodzinowe babeczki dla kolegi + kilka zdjęć z zeszłorocznego pieczenia, które znalazłam przeglądając stare foldery :)
A wszystko czekając na jagodowy sernik z białą czekoladą, który siedzi w lodówce :)


Bardziej czekoladowo:

poniedziałek, 30 lipca 2012

Uniwersalny przepis na ciasto z białej czekolady (od Cukrowej Wróżki) Możemy piec na zwykłej blaszce, w muffinkowych foremkach, z owocami świeżymi, suszonymi lub bez :)

 

125g masła

175g białej czekolady

125g drobnego cukru

200g przesianej mąki

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli


Czekoladę należy rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Jajka ubić z cukrem, po czym dodać czekoladę. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą. Ponownie zamieszać.
Piec w blaszce (20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia przez 25 minut w temperaturze 150-170 stopni lub w papilotkach napełnionych do 3/4 wysokości.
Po ostudzeniu można przybrać dowolnymi ozdobami :)

 

sobota, 28 lipca 2012

Mooocno pomarańczowe babeczki, w zasadzie babeczki z dodatkiem wszystkiego pomarańczowego co dorwałam w sklepie.. dżem, kandyzowana skórka pomarańczowa i oczywiście same pomarańcze (otarta skórka i sok).

Na około 12- 15 sztuk:

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki otrębów

1 duże jajko

1/2 szklanki jasnego brązowego cukru

150ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

otarta skórka z 2 pomarańczy

100ml maślanki

40g roztopionego masła

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek dżemu pomarańczowego

50g groszków/chipsów z białej czekolady lub posiekanej białej czekolady

50g białej czekolady+ 4 łyżki mleka (na polewę)

małe opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej


W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, otręby, cukier i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: roztrzepane jajko, sok, skórkę otartą z pomarańczy, maślankę, masło, dżem. Następnie łączymy zawartość naczyń i mieszamy dodając na koniec białą czekoladę i połowę opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami (ewentualnie jeśli nie mamy takiej formy możemy ułożyć papilotki na blaszce ale w przypadku tych babeczek ciasto jest dość rzadkie, może się "porozlewać" i babeczki nie wyrosną idealnie). Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni (do suchego patyczka).

Kiedy babeczki trochę przestygną, robimy polewę. W garnku (ewentualnie w kąpieli wodnej) roztapiamy białą czekoladę z mlekiem i odrobinę studzimy. Następnie polewamy babeczki i dekorujemy je pozostałą kandyzowaną skórką pomarańczową :)