Life is too short. Eat dessert first
pi±tek, 05 wrze¶nia 2014

Po 2 latach studenckiego życia (czyt. odgrzewanych kotletów od mamy i gotowych sałatek) można zapomnieć do czego służy piekarnik... szczególnie kiedy wariuje mu termostat i po chwili pali wszystko co się do niego wstawi. Mimo tych wszystkich trudno¶ci udało się :) Efektem zmagań jest całkiem smaczna, lekko "rumiana" tarta!

 



Spód; Kruche ciasto:
  • 250 g m±ki pszennej (następnym razem będzie razowa)
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 40 ml zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli


Wypełnienie:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 3-4 jajka
  • 250 g sera feta (u mnie półtłusty)
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 z±bki czosnku
  • ¼ łyżeczki imbiru, sól i pieprz

 

Spód: Przesian± m±kę mieszamy z sol± w misce miksera, dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy do utworzenia grudek. Następnie dodajemy wodę, jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kule i zawinięte w folię wkładamy na 20 minut do lodówki.

Formę do tatry wykładamy ciastem, przykrywamy foli± (dobrze obci±żyć j± grochem/soczewic±/ryżem) i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypełnienie:

Kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy sol± i pieprzem i podsmażamy na masełku (nie ma co przesadzać z przyprawami, trzeba pamiętać, że feta jest dosyć słona :) ).

Fetę koimy w kostkę.

Na drug± patelnię wrzucamy szpinak i trzymamy aż do odparowania całej wody. Następnie dodajemy łyżkę masła do smaku, przeci¶nięty przez praskę czosnek, kurczaka i połowę fety. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ewentualnie doprawiamy sol±/pieprzem do smaku.
Następnie mieszamy z roztrzepanymi jajkami, wylewamy na ostygnięty spód i posypujemy reszt± fety.

Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, wyjmujemy, kroimy na kawałki i wcinamy :)


Smacznego!