Life is too short. Eat dessert first
Blog > Komentarze do wpisu

kurczak w krakersach + pieczone placuszki warzywne z miksem dipów

Dzisiaj obiadowo i całkiem smacznie :) Pierś z kurczaka w pikantnych krakersach, do tego pieczona wersja placków ziemniaczanych, które robią się bardziej 'warzywnymi placuszkami' oraz kilka sosów/dipów: czosnkowy, serowy i oszukany słodko-kwaśny. Dlaczego oszukany? bo z proszku!

4 przepisy w 1 :)

1. Pieczony kurczak w pikantnych krakersach

pierś z kurczaka

gęsty jogurt naturalny (grecki)

krakersy (u mnie pikantne)

sól, pieprz, słodka papryka

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki (w paski). Wkładamy je do miseczki, przyprawiamy i zalewamy jogurtem (grecki jest dużo gęstszy, czyli mała poprawka: smarujemy jogurtem). Wkładamy do lodówki (najlepiej na kilka godzin).
Krakersy kruszymy (w cale nie całkiem drobno).
Kawałki kurczaka obtaczamy w krakersach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni (czas zależy od wielkości kawałków mięsa). Panierka powinna się ładnie zrumienić :)

 

2. Pieczone placuszki ziemniaczane/warzywne
na około 10 placuszków:

4 średnie ziemniaki

1 czerwona papryka

mała cebula

2 małe marchewki

1 ząbek czosnku

1 jajko

1 płaska łyżka mąki

odrobina sera startego na grubych oczkach (u mnie dodatkowo łyżka startego oscypka)

sól, pieprz, suszona bazylia

oliwa z oliwek

Obieramy ziemniaki i marchew i trzemy na tarce o grubych oczkach. Tak samo robimy z cebulą. Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek wyciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy, dodajemy starty ser, jajko i mąkę. Na końcu doprawiamy.
 Formujemy placuszki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy każdy odrobiną oliwy i pieczemy około 20 minut w temperaturze około 200stopni (aż się zrumienią).
 Podajemy przekładane sosem czosnkowym.


3. Dip serowy

kwaśna śmietana

starty ser

serek topiony (trójkącik)

sól, pieprz, vegeta, cukier, kurkuma

Proporcje 'na oko' bo tu za mało śmietany, tu brakuje sera.. wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku :)

4. Sos czosnkowy

jogurt naturalny, majonez (proporcje mniej- więcej 3:1)

czosnek

sól, pieprz

Czosnek wyciskamy przez praskę i mieszamy z jogurtem i odrobiną majonezu. Wszystko doprawiamy do smaku.

I podajemy wszystko razem!


Szkoda, że jeszcze nie dysponuje białymi kwadratowymi talerzami i do tego czarnymi miseczkami na sosy.. JESZCZE! :)

piątek, 07 września 2012, shinawa

Polecane wpisy

Komentarze
sisterskitchen
2012/09/07 09:22:30
wow, na pewno pyszne
-
judik1119
2012/09/08 11:39:48
Mmmm cóż za wspaniały i pyszny obiad!:)
-
kocurekwkuchni
2012/09/08 14:08:31
Na pewno wypróbuję, intrygujący kurczak. A placuszki to strzał w dziesiątkę! Dziękuję za obiadową inspirację:)
-
agattekh
2012/09/13 17:40:31
Same pyszności, super pomysł z tym kurczakiem w krakersach :-)
-
2012/12/01 21:12:01
A' propos przepisu nr 2 - znam go z innego bloga.
Nieładnie kopiować czyjeś dzieła i przedstawiać jako swoje, oj nieładnie.
Jak mówi stare arabskie przysłowie: "Złodziej, który okradł złodzieja ma amnestię na 1000 lat".
Skopiuje więc Twój przepis nr 1 i opublikuję jako swój.

Pozdrawiam,

Smakosz Mefisto M.
-
shinawa
2015/08/30 18:23:31
mefisto731: W zasadzie żaden z tych przepisów nie jest moim autorskim :) Lubię pobawić się w kuchni, lubię robić temu zdjęcia, czasami coś zmodyfikuje, ale zazwyczaj piszę z czyjego bloga pochodzi ten przepis, jednak przeglądam tak wiele stron z przepisami, że czasami zwyczajnie nie pamiętam :)
-
shinawa
2015/08/30 18:28:32
A jeśli masz ochotę "skopiować" pierwszy przepis, proszę bardzo, oby tylko obiad smakował tobie i twoim bliskim ;)