Life is too short. Eat dessert first
Blog > Komentarze do wpisu

Serowo-jogurtowe ciasto z winogronami

Próba przekonania mamy do serników na zimno. Z reszta dawno nie było nic słodkiego :) Przepis od Cukrowej Wróżki.


Na keksówkę:

160g ciasteczek zbożowych Digestive

10 całych migdałów

50g masła

300g twarożku kremowego

250g jogurtu naturalnego

100g cukru (u mnie 2 cukry waniliowe + reszta brązowego)

2 łyżki żelatyny

2 krople aromatu śmietankowego

kiść winogron

opakowanie galaretki cytrynowej/kiwi/agrestowej (u mnie cytrynowa)

Ciasteczka kruszymy na pył, migdały prażymy na patelni bez tłuszczu i miażdżymy/siekamy, mieszamy z roztopionym masłem i wciskamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia/folią. Odstawiamy do lodówki.
Serek ucieramy z cukrem i aromatem, następnie stopniowo dodajemy jogurt i miksujemy na gładką masę.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie (ok. 50ml), czekamy aż spęcznieje i wtedy podgrzewamy do rozpuszczenia (nie może się zagotować!). Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami masy serowej, a następnie dodajemy do całości. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i odstawiamy do lodówki.
Podczas gdy masa zastyga w lodówce, przygotowujemy galaretkę. W przypadku tej na pół litra wody używamy około 400ml. Kiedy zacznie zastygać, na cieście układamy winogrona (u mnie był same duże, dlatego przekroiłam je na połowę i wyjęłam pestki) i zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki.

piątek, 14 września 2012, shinawa

Polecane wpisy

Komentarze
kocurekwkuchni
2012/09/15 12:17:16
Oj, ale zapachniało latem u Ciebie!! Wygląda super. A patera podobna do mojej:)
-
sisterskitchen
2012/09/15 14:23:16
wygląda przepysznie chociaż za tymi owocami nie przepadam, może nawet skusiłabym się na kawałeczek
-
flusso
2012/09/16 11:04:35
Pięknie wygląda :)
-
izaa_a
2012/09/23 07:32:02
uwielbiam takie ciasta ;)))