Life is too short. Eat dessert first
Blog > Komentarze do wpisu

Cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Mała przerwa spowodowana wyjazdem do Katowic. Wracamy z nowymi pomysłami i przedwyjazdowym obiadem- propozycją kuchni włoskiej. :)

Na około 15-17 cannelloni:

opakowanie makaronu cannelloni

1/2 kg mięsa mielonego

1 duża cebula

5 suszonych pomidorów w oleju

1 ząbek czosnku

5 pieczarek

2 małe marchewki

1 duże jajko (ew. 2 małe)

100g startego sera

Sos:

opakowanie przecieru pomidorowego

puszka pomidorów bez skórki

4 pomidory

5 listków bazyli

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

pieprz, sól, bazylia, cukier, oregano i przyprawowa zbrodnia- vegeta

1 kostka rosołowa



W rondelku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy drobno posiekany czosnek i bazylię następnie dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone pomidory z puszki oraz pokrojone świeże pomidory bez skórki.
Kostkę rosołową rozrabiamy z około 250ml wody i dodajemy do pomidorów (w celu zwiększenia ilości sosu).
Doprawiamy do smaku i gotujemy 8-10 minut na małym ogniu.

Na patelni na oliwie szklimy cebulę, marchewkę i pieczarki, dodajemy mięso i smażymy około 10 minut. Dodajemy pokrojone suszone pomidorki, doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu mieszamy z surowym jajkiem i 1/3 tartego sera.

Farszem napełniamy rurki (bez wcześniejszego ich gotowania). Układamy w żaroodpornym naczyniu/blaszce posmarowanej oliwą i zalewamy sosem pomidorowym.
Rurki nie powinny być zbyt ciasno ułożone, ponieważ zapiekane rosną.


Pieczemy bez nakrycia w 180 stopniach przez około 15 minut, następne posypujemy resztą tartego sera i zapiekamy kolejne 15 minut.

wtorek, 11 września 2012, shinawa

Komentarze
2012/09/11 23:50:03
uwielbiam kuchnię włoską! :) moja mama robi bardzo podobne canneloni i wszyscy się nimi zajadają, Twoje też na pewno są pyszne :)
-
2012/09/12 21:46:16
Smakowite! Jak Ci się udaje tak je równo i pięknie nafaszerować? U mnie zawsze wszytko jest w farszu i kończy się raczej na lazanii:) Chyba mam większe serce do wypieków:)
Pozdrawiam
Kocurek
-
2012/09/12 22:34:43
bardzo smacznie wygląda, nigdy nie jadłam w tym wydaniu
-
2012/09/13 16:38:45
Świetnie wygląda ,szczególnie ten makaron jest super ;)
-
2012/09/13 17:39:42
Pychotka, uwielbiam ten makaron, bo można go nadziać na różne sposoby :-)
-
2012/09/16 11:11:47
Pyszności, zjadłabym! Nawet teraz na późne śniadanie :)
-
2012/09/23 07:34:05
ekstra wygląda i smakuje, kiedyś dawnoo dawnoo temu robiłam ale cos mi rurki miękkie sie nie zrobily wiec i danie wyszlo takie sobie no ale trza zrobić w końcu powtórkę ;)
-
2012/11/27 10:40:06
Często robię,danie wyśmienite,sycące,a co ważne wszyscy domownicy się nim zajadają :)