Life is too short. Eat dessert first
Blog > Komentarze do wpisu

Szpinakowe muffinki z szynką

Kolejne wytrawne muffinki. W dwóch wersjach: z pomidorkiem i bez. Pierwsza nie wypaliła w moim przypadku bo kupiłam ciut za duże pomidorki koktajlowe i postanowiłam przekroić je na pół.. nie pomyślałam o 'mokrej zawartości' i muffinki oklapły. Jednak jak najbardziej polecam tą wersje bo pieczone pomidorki smakują rewelacyjnie w zestawieniu ze szpinakową muffinką :)

Na około 15 sztuk:

około 200g mrożonego szpinaku (może być świeży)- muffinki wyszły odrobinę za miękkie, możliwe, że świeży szpinak sprawdziłby się lepiej niż mrożony :)

25g masła

125ml mleka

2 ząbki czosnku

150g sera ricotty (ciężko go u mnie dostać więc użyłam zwykłego serka kremowego)

50g startego sera (w przepisie parmezan ja użyłam wędzonego radamera)

200g mąki

1 jajko (u mnie 2 małe)

1 łyżeczka sody

sól, pieprz

2 półcentymetrowe plasterki szynki

pomidorki koktajlowe

Jeżeli szpinak jest świeży należy go blanszować we wrzącej wodzie i odsączyć. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię i dusimy do rozmrożenia. Następnie przysmażamy na maśle dodając roztarty czosnek i ser (ricotta/kremowy), dusimy do odparowania wody.
Mąkę przesiewamy z sodą, następnie wlewamy mleko i mieszamy ze szpinakiem. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę.
Do formy muffinkowej lub do papilotek nakładamy 3/4 wysokości masy szpinakowej i na wierzch nakładamy spryskane olejem pomidorki (u mnie oliwą z suszonych pomidorów).

Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut.
Najlepiej smakują na ciepło (można podawać z delikatnym sosem czosnkowym lub pomidorowym).

I tutaj nieszczęsne przyklapnięte, przez pomidorki, muffinki:
(Podobno smaczne, mimo mało rewelacyjnego wyglądu)

I druga wersja:

Smacznego! :)

wtorek, 14 sierpnia 2012, shinawa

Polecane wpisy

Komentarze
piekielnakuchniaanety
2012/08/14 22:46:28
Bardzo fajny przepis;) Zazwyczaj jem muffinki w wersji na słodko, ale Twoje też wyglądają pysznie... Szpinak i pieczony pomidorek.. mniam ;D
-
lutka40
2012/08/15 06:34:32
Z wędzonym serem musiały wybornie smakować
-
talablaska
2012/08/15 12:05:36
Uwielbiam szpinak, więc mam chrapkę na te muffinki!!!
-
mismakuje
2012/08/15 18:06:49
Muszą być pyszne, szczególnie z tymi pomidorkami :)
-
dziewczynygotuja
2012/08/15 19:18:47
Z pomidorkami wyglądaja super ;p fajny nowy wygląd bloga ;)
-
2012/08/15 20:13:43
Dziękuję za odwiedziny :) u Ciebie też bardzo smacznie. Jeszcze nie robiłam wytrawnych muffinek ale wyglądają tak pysznie, że pewno wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam :)
-
shinawa
2012/08/16 02:16:09
dla mnie też na początku muffinki inne niż na słodko wydawały się marnym pomysłem ale teraz.. z czystym sercem mogę polecić kombinowanie z różnymi dodatkami :)
-
wizzz31
2012/08/19 11:51:30
Muffinki na slono - jestem ich absolutna fanka. Kiedy pomyslow na obiad lub kolacje brak - cieple muffinki + salata -> rewelacja! No i na pikniki tez sie swietnie nadaja. Zreszta muffinki to jedyny wypiek, ktory zawsze mi wychodzi. Ze szpinakiem jeszcze nie probowalam. Sprobuje nastepnym razem!
-
precelia
2012/08/19 21:31:51
Super sprawa takie muffiny:)