Life is too short. Eat dessert first
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik cytrynowy z lemon curd

Słodki cytrynowy sernik z kwaskowym i jeszcze bardziej cytrynowym kremem. Cała kuchnia pachniała cytrusami.. to chyba jeszcze przyjemniejszy zapach niż moja ukochana bazylia.
I znowu dużo zdjęć, nie wykluczone, że za dużo..
Tak w skrócie:


Masa serowa:

250g serka mascarpone

600g twarogu śmietankowego zmielonego

skórka otarta z 2 cytryn

1 szklanka drobnego cukru

4 jajka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii

Zawsze mam kłopot z wanilią, więc jak zobaczyłam mój ulubiony sernikowy ser w wersji z pokruszoną laską wanilii, nie zastanawiałam się i kupiłam. Był słodszy niż zwykły ser, dlatego dałam dużo, duużo mniej cukru :)
W oryginalnym przepisie z Kwestia smaku nie było żadnego spodu.. ja jednak zdecydowałam się na mój ulubiony- z kruszonych ciasteczek.

Spód:

około 180g ciasteczek digestive

około 50g roztopionego masła

pół paczki migdałów w płatkach

odrobina likieru Limoncello do smaku

Krem cytrynowy:

3 cytryny (otarta skórka i sok)

3 jajka

100g cukru (dałam mniej, chciałam żeby polewa była bardziej kwaskowata)

100g zimnego masła

Tortownicę o średnicy około 21cm wykładamy papierem do pieczenia.

Spód: Migdały prażymy na patelni bez tłuszczu, roztapiamy masło i gnieciemy ciasteczka. Wszystko mieszamy, dodajemy odrobinę likieru i wciskamy w dno tortownicy.

Masa serowa: Cytryny parzymy i szorujemy. Ocieramy skórkę (tylko żółtą część!). Do miski wkładamy ser mascarpone, ser śmietankowy i otartą skórkę z cytryny. Miksujemy przez około 3-5 minut na średnich obrotach (do uzyskania jednolitej masy). Następnie dodajemy cukier i miksujemy aż powstanie gładka masa. Kolejno wbijamy po 1 jajku miksując około 30sekund po każdym. Na koniec dodajemy wanilię (u mnie serek był już waniliowy).
Masa wyszła dość rzadka dlatego, na wszelki wpadek, dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej :)
Masę przelewamy do formy i pieczemy przez około 60minut w piekarniku nagrzanym do koło 160 stopni.
Na spód piekarnika kładziemy naczynie wypełnione wodą (u mnie głębsza blaszka).
Wyłączamy piekarnik i studzimy przez około 10 minut przy zamkniętych drzwiczkach.

Krem cytrynowy- lemon curd (przepis na około 2 szklanki- tylko połowa potrzebna do sernika, reszta jako dodatkowy krem do polania): Cytryny należy sparzyć, wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę na grubych oczkach (tylko żółtą część) i wycisnąć sok (należy przetrzeć go przez sitko).
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, dodajemy sok z cytryny, skórkę, cukier i mieszamy.
Miskę zawieszamy na garnku z lekko gotującą się wodą i mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy masa zacznie się ocieplać, dodajemy po łyżce zimnego masła (cały czas mieszając, dodajemy łyżkę masła, kiedy poprzednia porcja się rozpuści). Powinno nam to zając około 10 minut. Mieszamy dalej aż do momentu kiedy masa zacznie gęstnieć (po około5-10 minutach, przy regulowaniu płomienia), następnie zdejmujemy ją z ognia i studzimy.

Wystudzony sernik polewamy połową kremu i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.


Pozostały krem cytrynowy możemy wykorzystać jako dodatek do lodów, gofrów czy naleśników a prawdziwe cytrusowe łasuchy mogą polać sobie sernik dodatkową porcją :)



Smacznego! :)

sobota, 18 sierpnia 2012, shinawa

Polecane wpisy

Komentarze
sisterskitchen
2012/08/18 10:56:57
Zjadłabym kawałeczek, ostatnio robiłam tartę z lemon curd
-
shinawa
2012/08/18 11:13:38
Tarta musiała wyjść pyszna bo lemon curd jest niezawodny :D
-
pao77
2012/08/18 19:08:29
Szczerze mówiąc jeszcze nie jadłam takiego ciasta, a jestem wielkim smakoszem.
Wygląda pysznie , więc chętnie spróbuję tych wspaniałości...
-
2012/08/18 19:49:23
Wygląda wspaniale i pewnie tak smakuje :-) Cytrynowy, orzeźwiający, w sam raz na gorący dzień.
-
dziewczynygotuja
2012/08/18 21:59:24
Zółto mi :)
-
2012/08/18 22:14:21
ale piękny kolor!!! pewnie też jest pyszny :)
-
talablaska
2012/08/19 10:13:27
Piękny, żółciutki!!!! Kiedyś go wypróbowałam i na prawdę świetnie smakuje!!!
-
aneczka11
2012/08/19 14:20:31
sam jego widok pozytywnie nastraja, mniam! :)
-
lutka40
2012/08/19 17:04:38
Piękny kolor .Mniam
-
precelia
2012/08/19 21:34:46
Lemon curd chodzi za mną już długi czas. Muszę spróbować Twój przepis.
-
dorota20w
2012/08/19 22:09:28
wygląda pysznie
-
izaa_a
2012/08/21 07:48:44
o rany jaki cudny serniczek :)
-
mikimama
2012/08/21 08:25:26
Jest obłędny! Wspaniały na lato!
-
agattekh
2012/08/21 13:15:51
Wygląda bardzo smakowicie :-)
-
amaranthrose
2012/08/22 12:09:16
Wspaniały sernik:)
-
paulinaxkasia
2012/08/22 14:43:56
KONIECZNIE muszę zrobić :)
-
shinawa
2012/08/22 15:40:37
dziękuję za tyle miłych słów! a serniczek jak najbardziej polecam, bo to chyba pierwszy wypiek, który zniknął szybciej niż się spodziewałam :)
-
2012/08/30 18:35:11
Cudowne!