Life is too short. Eat dessert first
Blog > Komentarze do wpisu

Razowe biscotti/cantucci z migdałami i morelami

Dzisiaj dwukrotnie wypiekane włoskie ciasteczka i dużo, dużo zdjęć :) Przepis podpatrzony od 'Upiecz coś zdrowszego' i rzeczywiście jest to coś zdrowszego bo
1. Są bez tłuszczu
2. Zwykła mąka zastąpiona jest razową
3. Używamy brązowego cukru zamiast zwykłego

Cantucci (inaczej zwane cantucinni lub biscotti di Prato) to włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Stworzone są do maczania w kawie lub winie :)

 

Na około 12-15 biscotti:

1 duże jajko

90g brązowego cukru (dałam mniej)

1 szklanka mąki razowej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka ekstraktu z wanilii/ 2 łyżki cukru waniliowego (dałam kilka kropel aromatu)

opakowanie blanszowanych migdałów w całości

70g posiekanej suszonej moreli (dałam więcej, na konto mniejszej ilości cukru)

Jajko ubijamy mikserem z cukrem. Dodajemy wanilię i mąkę wymieszaną z proszkiem. Dosypujemy migdały i morele (migdały wcześniej prażyłam na patelni bez tłuszczu). Mieszamy.

Obsypujemy dłonie maka i formujemy podłużny chlebek o długości około 20 cm. Układamy na blaszce obsypanej mąką (ciasto mocno się klei, moje było trochę za suche- za małe jajko lub za dużo mąki.. dlatego dodałam odrobinkę mleka).
Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 175 stopni, aż chlebek będzie złotobrązowy i stwardnieje. Następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Po ostygnięciu kroimy nożem (najlepiej z piłką) na ukos na plasterki o grubości około 1 cm. Następnie układamy je na blaszce i podpiekamy aż zrobią się suche i chrupiące (w połowie pieczenia odwracamy na drugą stronę).

Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni (po około 7 minut na każdą stronę).
Ciasteczka można długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego! :)

czwartek, 16 sierpnia 2012, shinawa

Polecane wpisy

Komentarze
aneczka11
2012/08/16 01:20:17
Bardzo się cieszę, że moja wersja biscotti tak Ci się spodobała :) Twoje na zdjęciu wyglądają super, na pewno wyszły pyszne :) pozdrawiam!
-
ervisha
2012/08/16 06:52:37
AAz wstyd sie przyznac ze tego nigdy nie jadłam bo wygląda bosko :)
-
2012/08/16 08:03:08
Uwielbiam je, ale jadłam tylko z dodatkiem migdałów. Wyglądają pięknie!
-
judik1119
2012/08/16 12:57:44
Uwielbiam te ciasteczka:) Wspaniałe Ci wyszły, ja ich jeszcze nigdy nie robiłam:)
-
sisterskitchen
2012/08/16 14:13:16
istne cudeńka
-
izaa_a
2012/08/16 17:47:09
cudnie wyglądają ja kiedyś mialam zapisane do zrobienia posłuchałam jednej osoby że sa nie dobre i skasowałam a teraz znów zapisuje ;)
-
shinawa
2012/08/16 18:08:01
nie dobre? chyba, że ktoś nie lubi bakalii.. dla mnie to świetna przekąska, szczególnie w tej zdrowej wersji :) myślę, że każdy znajdzie wersję dla siebie: migdałowo- morelowe, pistacjowo- cytrynowe, orzechowo- żurawinowe, czekoladowe, z zielona herbatą, cynamonowe z ridzynkami, z likierem limoncello, migdałowe z suszonymi śliwkami a nawet espresso z pieprzem!
Planuję realizować wszystkie po kolei :)
-
lutka40
2012/08/16 18:54:24
Wyglądają cudnie
-
samozdrowie24
2012/08/16 19:24:25
Fajny wpis. Zapraszam do siebie :)
-
2012/08/18 07:41:13
Zjadłabym kilka takich pyszności do kawki :), pozdrawiam cieplutko :)
-
talablaska
2012/08/19 10:14:18
Pyyyyszotka!!!