Life is too short. Eat dessert first
Blog > Komentarze do wpisu

Mleczna kanapka

Wracamy, wracamy do kuchennej rzeczywi.. bajki :) Cała noc z czwartku na piątek w drodze, przed południem zakupy a po południu.. szykowanie obiecanego prowiantu dla mamy na wyjazd nad jezioro. Pozycja pierwsza: mleczna kanapka (z przepisu: mojewypieki.blox.pl)
W moim przypadku ciastko biegano-szarpane bo bez przerwy o czymś zapominałam i biegałam do sklepiku koło domu przynajmniej 3 razy. Nic dziwnego gdybym zapomniała gorzkiej czekolady lub zabrakłoby mi mleka ale.. cukier i mąka?!

Kakaowy biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki cukru (dałam mniej)

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao (dałam 4 a biszkopty wyszły ciut blade)

2 łyżki oleju

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier a następnie żółtka. Miksujemy. Dodajemy olej i dalej miksujemy. Mąkę należy przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Ciasto możemy wyłożyć do jednej formy o wymiarach około 25x34cm i po upieczenia przekroić na pół albo, tak jak zrobiłam ja, podzielić masę na 2 porcje i upiec dwa cieńsze biszkopty :) Pieczemy w temperaturze około 170 stopni około 20-25 minut (jeden duży)/ po 10-15 minut (kiedy wybieramy dwa małe).

Mleczna masa:

2 szklanki pełnego mleka w proszku

pół szklanki mleka

2/3 szklanki cukru (dałam odrobinę mniej)

350g masła

16g cukru waniliowego (opakowanie)

Mleko (zwykłe) należy zagotować z cukrem i cukrem waniliowym a następnie ostudzić. Ucieramy masło i powoli dodajemy do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypujemy przesiane mleko w proszku i ucieramy do gładkości.

Ostudzone biszkopty przekładamy masą i odstawiamy do lodówki (dobrze jest przygnieść ciastko żeby ładnie zastygły warstwy).


Można zrobić polewę czekoladową kiedy chcemy mleczną kanapkę-ciasto, ja jednak z tego zrezygnowałam bo chciałam mleczną kanapkę-kanapkę :)

Przechowujemy w lodówce, choć po kilku godzinach masa może stwardnieć. Wystarczy wyjąć na godzinę przed podaniem :)

 

Smacznego! :)

sobota, 11 sierpnia 2012, shinawa

Polecane wpisy

Komentarze
lutka40
2012/08/11 20:29:46
Taki prowiant to ja rozumiem .Też taki chcę.Kanapka wyszła idealna
-
paulinaxkasia
2012/08/11 21:07:47
Co za pychotka :)
-
jfloryan
2012/08/11 22:32:32
wygląda pysznie!
-
panna_malwinna
2012/08/12 08:36:26
Znam to ciasto i wiem, że jest na prawdę dobre. Śliczne zdjęcia;)
-
2012/08/12 09:55:58
Pięknie i pysznie wygląda!
Miłej niedzieli Ci życzę:)
-
mismakuje
2012/08/12 16:03:08
Ale słodkości :)
-
ervisha
2012/08/12 16:55:42
wygląda apetycznie
-
asiaisk
2012/08/12 19:04:56
Wygląda pysznie!
-
j_o
2012/08/12 22:06:00
dziękuję za miły komentarz pod torcikiem Elmo:) przy okazji natknęłam się u Ciebie na tą mleczną kanapkę:) muszę wypróbować koniecznie. zawsze byłam ciekawa masy z mleka w proszku:) Pozdrawiam
-
pao77
2012/08/13 14:48:03
Ale boska kanapka! Właśnie piję sobie kawkę, z niedzielnego ciasta nie zostało nic , ni okruszka, a tu takie smakołyki. A mnie ślinka leci! Lecę do barku, może została jakaś kosteczka czekolady... A o Twojej mlecznej będę myśleć cały dzień...
-
shinawa
2012/08/13 14:56:01
gdybym tylko miała możliwość właśnie wylądowałby obok ciebie kawałek mlecznej kanapki, a nawet dwa! :)
-
izaa_a
2012/08/13 18:29:47
pyszne ciasto:) kiedys też robiłam
-
talablaska
2012/08/15 12:04:51
dostałam ślinotoku, wygląda pysznie!!!